Reizen

How to: Camperreizen voor beginners!

off road camper Special Campers

Reizen kan op vele manieren. All-inclusive vakanties, kamperen met een tent of een vouwwagen, backpacken van hostel naar hostel, een auto of motorvakantie, of natuurlijk interrailen door Europa. Door een van deze reisvormen te kiezen stap je direct in een bepaalde community. De “Backpackers”, de “kampeerders”, de “Interrailers”. Je deelt een gezamenlijke bezigheid en dat schept een band. Zo heb je ook de “Camperaars”, de groep reizigers die houdt van camperreizen.

Camperreizen

Om onderdeel van deze groep te worden heb je logischerwijs een camper nodig. Het kopen van een camper is niet zo maar een beslissing die eenvoudig gemaakt is. Niet alleen zijn dit vrij grote aankopen, ook weet je niet van te voren of het camperleven gaat bevallen. Dus, net als een boot, een camper moet je gewoon huren.

Special Campers bied je die mogelijkheid! En dan huur je direct een unieke variant, namelijk een offroad pick-up camper! Door deze 2 of 4/5 persoons campers te huren kun je een totaal nieuwe vakantie ervaring beleven. We hebben een stoere 4×4 auto, de Volkswagen Amarok, gecombineerd met een unieke camper unit, hierdoor wordt kamperen echt een feestje. Deze unieke compacte camper zorgt voor vrijheid, rust en grenzeloos genieten.

Omdat onze pickup campers uit twee delen bestaan, kun je de voordelen van kamperen met een caravan en camper combineren. Door het simpel afzetten van de unit is het maken van excursies, stedentrips of andere uitstapjes nog steeds mogelijk, want je kan ook op pad met alleen de auto. Bovendien blijft je camperplaats gereserveerd, dat unieke plekje wil je tenslotte graag behouden als je veel moeite hebt gedaan om hem te scoren.

Nu je in het bezit bent van een camper behoor je tot de camperaars en verrassend genoeg komt daar nog behoorlijk wat bij kijken. Om je op weg te helpen staan hier een tiental praktische tips die goed van pas kunnen komen wanneer je voor het eerst een camperreis maakt.

1. Kies een camper die past bij de reis

Op onze website staan alle specificaties van de camper beschreven zoals bijvoorbeeld het aantal bedden, de maximale snelheid, brandstoftype, de afmetingen, en welk rijbewijs nodig is. Dit is vooral belangrijk voor jouw reistype. Wil jij ver rijden in korte tijd? Dan is een camper die comfortabel 110 kilometer per uur kan rijden wel een prettige optie. Met hoeveel personen ga je op reis, wij bieden je een verschil in 2 of 4/5 persoons campers aan. Bekijk alle informatie over onze campers hier.

2. Check alles opties

Zodra je de camper ophaalt, vraag dan de verhuurder om uitleg van de opties en functies. Iedere camper heeft zijn eigen specifieke functies en handleiding. De eigenaar kent de camper het beste en zo haal jij alles eruit wat erin zit. Plus, de kans is kleiner dat iets stuk gaat wanneer je het correct gebruikt.

3. Een camper is geen auto

Een normaal B-rijbewijs is voor veel campers voldoende, tenzij anders beschreven staat. Wel is het belangrijk om te beseffen dat het niet hetzelfde rijdt als een auto. Campers zijn groter, zwaarder, minder wendbaar, en kwetsbaarder dan een personenauto. Oefen daarom onderweg met wegrijden en remmen om te ervaren hoe de wagen reageert op acties. Daarnaast niet onhandig om te letten op tunnels, laaghangende bomen, en scherpe bochten. Gouden regel; bij twijfel, rijd voorzichtig of vraag iemand om uit te stappen.

4. Bepaal de route

Een camper biedt de vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt. Je kunt overal heen rijden en je hebt altijd de spullen die je nodig hebt bij de hand. Wel is het van belangrijk dat je een haalbare route kiest. Wil je over snelwegen naar jouw bestemming rijden of kies je voor een langzamere maar mooiere route binnendoor. Bedenk goed of de route die jij wilt rijden camperproof is. Daarnaast zul je altijd langer over een route doen dan Google Maps of een navigatiesysteem aangeeft. Calculeer dus extra tijd in. Als extra service bieden wij gratis online brochures aan met verschillende camper rondreizen in Europa. Hierin vind je mooie routes, tips over highlights tijdens je reis en goede adviezen voor camperplaatsen/ campings. Onze brochures dragen bij een een goede voorbereiding van je reis. Bekijk het overzicht hier.

5. Camperplaatsen

Waar ga, en mag, jij staan met een camper? In een aantal landen is het toegestaan om wild te kamperen. Zo kun je op een mooi gekozen locatie, waar niemand last van je heeft, de camper neerzetten en overnachten. In veel landen in Europa mag dat echter niet en zijn er speciale camperstandplaatsen ingericht. Dit zijn eenvoudigweg parkeerplaatsen waar je eenmalig kunt overnachten. Deze kun je vinden door online te zoeken naar camperplaatsen. Hier zijn vaak ook geen voorzieningen en aansluitingen maar kun je wel prima overnachten op doorreis naar de eindbestemming.

6. Ruim je spullen op!

Tijdens een onverhoopte noodrem willen alle losliggende spullen het liefst keihard rechtdoor vliegen. Een camper heeft vaak veel afsluitbare opbergruimte. Berg alle losliggende spullen voor het rijden op, en pak alle breekbare objecten goed in. Scherpe bochten doen alle borden schuiven maar ook bij wegtrekken vliegt een laptop zo over tafel. Kortom, hoe beter alles georganiseerd ligt hoe comfortabeler de camperreis verloopt met als gevolg een prettige vakantie.

7. Neem de fietsen mee!

Zodra je met de camper op de eindbestemming komt, is een fiets een handig extra vervoermiddel! Hoewel je met onze pick-up campers uniek bent, omdat je de unit los kan gebruiken van de auto, is een extra middel om je te verplaatsen wel fijn. Vrijwel alle camperaars hebben fietsen bij zich en iedere Special Camper heeft achterop een fietsendrager. Zodra je op de camping staat ben je mobiel om te gaan en staan waar je wilt.

8. Camperjargon

Zoals iedere “club” heeft ook de groep camperaars eigen jargon. Zoals bijvoorbeeld ‘grijs en zwart water’, een ‘back-in’ plaats, een ‘Alkoof’ of een ‘dump station’. Voor de doorgewinterde woonwagengebruiker zijn dit geen verrassingen maar elke nieuweling moet dit leren. Het afvalwater uit de douche, gootsteen, en wastafel, noemen ze grijs, het afvalwater uit het chemische toilet heet zwart. Dit kan en mag je alleen lozen bij een dump station. Hoe dit precies moet, kan de eigenaar van de camper het beste uitleggen. Een Alkoof is een camper met een bed dat boven de bestuurdersstoel hangt en gelijk ook de naam van dit type camper.

9. Praktische onderdelen

Het is ook niet onbelangrijk om van te voren te checken welke praktische spullen je aan boord van je camper hebt. Bijvoorbeeld; is de stroomkabel lang genoeg om aan te sluiten op de staanplaats of heb je een bezem bij je om alles weer netjes achter te laten. Heeft de camper de luxe van een ingebouwde navigatie die mooie routes uit kan stippelen of is een los navigatiesysteem handiger? Plastic handschoenen zijn ook een aanrader, het chemisch toilet legen is namelijk geen schone bezigheid.

10. Volg je eigen pad

Saving the best for last: “volg vooral jouw eigen pad”. Het mooiste aan camper rijden is dat je op iedere locatie kunt stoppen om te picknicken, overal kunt slapen waar jij heen rijdt en vooral nooit afhankelijk bent van andere. Jouw camper is de kwaliteit van de reis, geen teleurstellende hotels of te dure maaltijden die jij zelf beter had kunt koken op het fornuis. Besluit op de dag van vertrek dat je ergens anders heen wilt en wijzig de koers wanneer jij dat zou willen. Geen reserveringen, geen verplichtingen, enkel en alleen jouw doel en jouw beslissing.