Special Campers

Gespot: Ellen Nijkamp uit Olst

Ellen Nijkamp uit Olst

door Hans van der Heijden
De ene vakantie is nog niet voorbij of we maken alweer plannen voor een volgende. Volgens onderzoek een prima methode om een dip tijdens je eerste werkweek (na een welverdiende vakantie) te voorkomen. Ellen Nijkamp uit Olst gaat ons in deze Gespot alvast warm maken voor de andere vakantie-ervaring. Zij heeft met haar man Robin iets nieuws bedacht op camper gebied: het verhuren van een off road pickup camper. Uniek in dit concept is dat je met een four-wheel drive in onherbergzame gebieden kunt kamperen. De auto maakt daarentegen ieder stadsbezoek mogelijk, terwijl de afzetbare slaap- en woonunit op de kampeerplaats achterblijft.

Benieuwd hoe dit camper idee ontstond ga ik bij Ellen op de koffie. Ze vraagt of ik om tien uur kan komen, dan slaapt hun negen maanden jonge zoontje Sebas en is er even rust in de tent. In de hal van hun woonhuis hangt een bord met een grote hoeveelheid sleutels. Bij elke sleutel staan de namen van de genodigden van hun huwelijksfeest uit 2016. Ellen en Robin vormen een jong ondernemersgezin met nieuwe ideeën en plannen voor de toekomst. Verder kijken dan morgen en overmorgen is hun motto.

Relatiemanager

Ellen Nijkamp, geboren Brinkman vertelt over hoe het begon. “Ik volgde de mbo opleiding grafisch management aan het Deltion College.Hierbij draait alles om gedrukte communicatie in de breedste zin van het woord. Maar ik wilde mezelf verder ontwikkelen en heb er een hbo studie commerciële economie achteraan gedaan. Wat mij daarin boeide is hoe je als bedrijf in contact komt met jouw klanten. Mijn eerste baan was relatiemanager bij offsetdrukkerij Thieme in Deventer. Daarin coördineerde ik het drukwerk voor een groep klanten. Vervolgens verder gegaan bij Thieme Art, de uitgeverij tak die boeken uitgeeft in opdracht van kunstenaars. Dat was een totaalfunctie waarin ik zo’n beetje alles deed. Door intensieve begeleiding van het drukwerk had ik veel contact met kunstenaars. Een bijzondere doelgroep om mee te werken, ze zijn heel precies. Creativiteit komt in de eerste plaats, planning op de tweede. Een eigen boek met hun werk beschouwen ze als hun kindje, intensief maar erg leuk werk. Daarnaast deed ik nog een stuk marketing voor Thieme Art. Nieuwe relaties verwerven en het merk in de markt zetten.”

E-commerce

De kunstdrukkerij kwam in zwaar weer terecht en Ellen koos eieren voor haar geld. Na een kort uitstapje bij een pre-press bedrijf kon ze bij Drukwerkdeal aan de slag. “Een bedrijf met een grote e-commerce drive, dat is een business model met internet en intranet als instrument. Ik begon hier op de afdeling aftersales, kort gezegd klachtenbehandeling. Het is altijd een uitdaging om oplossingen te vinden voor klanten die niet tevreden zijn. Je leert dat van korting geven een klant niet gelukkig wordt, die wil gewoon een goed product, dus zorg je daarvoor. Ik groeide door tot projectmanager van software en leerde hoe je een goede website bouwt. Het was een leerzame periode waarin ik te maken kreeg met specialisaties die mij in ons nieuwe bedrijf goed van pas kwamen.”

Eureka idee

En dan komt er een camper op jullie pad? “Nou nog niet direct hoor. In het jaar van ons trouwen nam Robin het schadeherstelbedrijf van zijn ouders over. Het bedrijf loopt goed daar niet van, maar we realiseerden ons ook dat de toekomst in dit vak onzeker is. Rijden we over pakweg dertig jaar in zelfrijdende auto’s? Kunnen we dan nog schade aan auto’s herstellen? Daarbij ben je als schadehersteller best afhankelijk van de keuzes die een verzekeraar maakt. Dus dachten we na over nieuwe ideeën.” En een nieuw idee liet niet lang op zich wachten. Toen Ellen en Robin in januari 2017 in Argentinië op huwelijksreis waren zagen ze een off road pickup camper rijden. Nou is dat idee op zich niet nieuw, nieuw is wel dat je een dergelijke camper zou kunnen huren.

Ellen: “Zo’n camper aanschaffen voor een paar weken vakantie is voor veel mensen een brug te ver. Als je het te verhuren aanbiedt dan maak je de drempel lager. Dus toen wij die camper in Argentinië zagen rijden wisten we het van elkaar: dit gaan wij doen in Nederland, in Europa. Het eureka idee is natuurlijk dat je je camper gewoon op de kampeerplek kan laten staan terwijl je in het naburige dorp met de auto boodschappen haalt.”

Boekingen

“Terug in Nederland ben ik de markt gaan onderzoeken. Van enige concurrentie in Nederland was en is nauwelijks sprake, dus dat zag er al goed uit. We besloten ons idee te lanceren op de Kampeer en Caravan Jaarbeurs, gehouden in oktober 2018. Daar ging heel wat voorbereiding aan vooraf. Stand, promotiemateriaal, folders en website: alles moest tip top in orde zijn.” Dat Ellen en Robin zich goed op de Jaarbeurs presenteerden bleek uit het aantal belangstellenden. “We hebben met veel gezinnen gesproken en kregen zelfs boekingen. De zomermaanden juli en augustus zijn inmiddels volgeboekt.”

Zonnepanelen

Wat is jullie wagenpark? “Onze eerste auto, een tweepersoons Ford Ranger, is afgelopen maandag geleverd. De camperunit wordt er binnenkort door een Duitse fabrikant opgezet. De units zijn voorzien van zonnepanelen, waardoor het mogelijk is om wild te kamperen. In Scandinavië is dat sowieso geen probleem en in Frankrijk met toestemming van de grondeigenaar. De grote watertanks met twee gasflessen maken de basisbehoefte compleet. Verder is de camper uitgerust met een brede luifel, een buitendouche en een fietsendrager. Omdat we het belangrijk vinden dat onze klanten alles uit hun reis halen, beschrijven we mooie camperreizen in Europa, een extra service van ons bedrijf.”

 Wat is tot slot jullie stip op de horizon? “De tweede auto, een vierpersoons Volkswagen Amarok pick-up wordt nog voor de zomer geleverd en gaat tegelijk rijden met de tweepersoons. Voor de toekomst zie ik een wagenpark van zo’n tien pickup campers. Een niet geringe investering, dan is het fijn dat ons schadeherstelbedrijf een gezonde basis is.”